Haber

CHP Niğde Milletvekili Gürer, deprem bölgesinde tarımsal üretim için Meclis Araştırması istedi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 6 Şubat depremlerinden etkilenen ve 11 ili kapsayan afet bölgesinde tarımsal üretimde yaşanan sıkıntıların tespiti ve analiz önerilerinin sunulması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen büyük depremlerin bölgedeki tarımsal üretime olumsuz etkisini belirlemek ve çözüm önerileri geliştirmek için hazırladığı Araştırma Önergesini Meclis’e sundu.

TARIM ALANLARININ YÜZDE 17’SİNE SAHİP

Gürer, depremin yol açtığı bir başka olumsuzluğun da tarım alanlarında yaşandığına işaret ederek, depremden etkilenen 11 ilin toplam tarım alanının ülkedeki tarım arazisine oranının yüzde 17 civarında olduğunu belirtti.

AFET BÖLGESİ TARIM İSTATİSTİKLERİ

Gürer, “Ayrıca hububat ve diğer mahsullerin ekildiği alan önemli. Bölgenin Türkiye’nin toplam hayvan varlığındaki payı yüzde 16. Bölgedeki toplam canlı hayvan değeri 34,8 milyar TL ve kayıtlı çiftçi sayısı. 303.743.” .

AFET BÖLGESİNDE TARIMSAL ÜRETİMDEKİ ZORLUKLAR

Afet bölgesinde tarımda yaşanan sıkıntıların tespit edilerek bu yöndeki desteklerin süratle sağlanmasının ülke tarımının geleceği açısından önemli olduğunu hatırlatan Gürer, şöyle konuştu:

“Bölgede tarımsal üretimin devamlılığı açısından öncelik verilmesi gereken konular var. Bu konuların ortasında kırsalda yaşayanların girdi temini, beslenme ve barınma, tarımsal üretim altyapısındaki kayıplar, hayvanlar, tarımsal üretim zincirindeki aksamalar (tohumdan bitkiye büyüme dönemi), sulama, altyapıdaki aksaklıklar, tarımsal işleri işleyen sanayi kuruluşlarının olumsuz etkileri, tarım işçisi bulma sorunları hızla aşılmalıdır.

“DEPREMDE HAYVANLARINI KAYBEDEN ÇİFTÇİLERE CANLI HAYVAN SAĞLANMALIDIR”

Depremde hayvanlarını kaybeden çiftçilere canlı hayvan temin edilmelidir. Çiftçiye yönelik gübre ve yemlik taban gibi birebir takviyelerin yanı sıra girdi sağlayan firmalara ve ürünü depolayan, işleyen ve pazarlayan sanayicilere de takviyeler yapılmalıdır.

Tarım ürünleri ihracatını aksatmamak adına lojistik merkezlerin etkin bir şekilde kullanılması değerlidir. Deprem sonrası tarımsal ekipmanların kaybolması, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini tehdit ettiğinden, ortak makine parkları kurulmalı ve çiftçilerin hizmetine sunulmalıdır. Bölgedeki süt üreticisinin ürettiği sütün israf olması da dikkat çeken bir konu. Bu nedenle seyyar mandıralar kurulmalı ve besi dönemini tamamlamak üzere olan hayvanlar Et ve Süt Kurumu tarafından müdürlüğe gönderilmelidir. Tarımsal işlerde ve hayvanlarda verim kaybı yaşanmaması için su ihtiyacının kesintisiz ve sağlıklı bir şekilde karşılanması gerekmektedir.

Kaynak: ANKA / Siyaset

odemis-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu