Haber

Rus uzman: F-16 anlaşmasının kaderi F-35 sözleşmesinin kaderiyle aynı olabilir

Yeni F-16 savaş uçakları ve bileşenleri, Türk Hava KuvvetleriHizmette olan önceki değişikliklerin modernizasyonu için TürkiyeTedarik konusunda müzakere süreci ilerlemiş görünüyor.

ABD Kongresi Artık bu anlaşmaya karşı çıkmıyor ve iki ülkenin savunma bakanlıkları arasında anlaşmanın onaylanması için uzun bir süreç başladı. Yine de Türkiye en iyi ihtimalle yeni F-16’ları ancak 2027’de alabilecek.

Rus askeri uzman emekli Albay Oleg Falichev, Sputnik’e yaptığı açıklamada, Türkiye ile ABD arasındaki savunma ve askeri-teknik ilişkilerdeki bazı risklere dikkat çekerek, F-16 anlaşmasının sonucunun ABD ile aynı olabileceği yönündeki şüphelerini dile getirdi. F-35 anlaşması.

“Türkiye’nin ABD ile savunma ve askeri-teknik ilişkilerinde hem ticari hem de siyasi açıdan elbette riskler vardı, var ve olmaya da devam ediyor. Mesele şu ki, ABD şu anda esas olarak kendi iç siyasi sorunlarını çözmeye odaklanmış durumda. Amerika’da bu yıl yapılacak başkanlık seçimleri nedeniyle şu anda siyasi belirsizlik yaşanıyor. “Ayrıca ABD, Batı ile Doğu arasındaki jeopolitik çatlak nedeniyle artık dış politikasında oldukça dağılmış durumda.”Faliçev şunları söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Askeri olarak ABD, İsrail’e mermi, mühimmat, askeri teçhizat vb. sağlıyor. Tedarik ederek yardım etmesi gerekiyor. ABD’nin aynı zamanda Ukrayna ordusunu destekleme yükümlülüklerini de yerine getirmesi gerekiyor. “Orada F-16 teslimatı olmasa da, bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi, ABD askeri sanayi sektörünün askeri uçaklar için başka siparişler üretmeye yönlendirileceği anlamına geliyor.”

Bu nedenle F-16’ların Türkiye’ye teslimine ilişkin anlaşmanın şu aşamada nasıl sonuçlanacağının bilinmediğine dikkat çeken Faliçev, şunları söyledi:

“Bu, şu aşamada ABD’ye tamamen güvenilemeyeceği anlamına geliyor. Çünkü hem ABD’de hem de dünyada olayların nasıl gelişeceği bilinmiyor. ABD muhtemelen farklı bir lidere, farklı bir siyasi liderliğe sahip olacağından F-16 tedarik anlaşması 10 kez daha değişebilir çünkü süreci nasıl yöneteceği bilinmiyor. Bu nedenle F-16’ların Türkiye’ye tedarikine ilişkin bu anlaşmayı ciddi bir şekilde tartışmaya gerek yok. Belki F-35’lerde de buna benzer bir durum ortaya çıkabilir, o dönemde uçakların parasını ödeyen Türkiye, onları satın alamamakla kalmayıp, bakımlarını da borçlandırınca.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu