Ekonomi

Samsun’da Kenevir Hasadına Başlandı

Samsun’da dokuma sektörüne yönelik 2 bin 733 metrekare alanda üretilen kenevir hasadına başlandı.

Havza, Ladik, Vezirköprü ve Bafra ilçelerinde 2 bin 333 dekarı dokuma sanayine elyaf, 400 dekarı tohumluk olmak üzere toplam 2 bin 733 dekarda kenevir yetiştiriliyor. mekanik olarak hasat edilir.

Dekardan 800 kilogram ile 1 ton arasında verim elde edilen lif kenevirden yaklaşık 2.300 ton verim bekleniyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Vezirköprü ilçesinde düzenlenen hasat töreninde, kenevir üretiminin sanayiye entegre edilememesi nedeniyle geçmiş yıllarda üretimde artış yaşanmadığını söyledi.

Özellikle 2019 ve 2020 yıllarında üretilen kenevirin değerlendirilememesi nedeniyle 2021 yılında üretimin düştüğüne dikkat çeken Sağlam, “2022 yılında Havza Organize Sanayi Bölgesi’nde kenevirin tekstilde kullanılmasına yönelik bir fabrika kuruldu. Bu fabrika da değişime uğradı. Fason üretime geçtik. Böylece 2 bin 733 dekar alanda bitki ekimini yaptırdık. Bugün ürünün hasadını yapıyoruz. Buradaki üretim amacımız tekstilde kullanılacağı için daha çok elyaf ağırlıklı. Ayrıca hem Ondokuz Mayıs Üniversitesi hem de Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tohum konusunda Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyor.” dedi.

Samsun’un kenevir üretimindeki hedeflerine ilişkin bilgi veren Sağlam, şunları söyledi:

“Belirlediğimiz hedef doğrultusunda Samsun, kenevirde hem sanayide hem de üretimde ülkemizin lokomotifi olacak. En çok ve karlı üretimi Vezirköprü’de gerçekleştireceğiz. Tarımsal desteklemelerde Bakanlığımızın rotasyon kuralları dikkate alındığında, Kenevirin yazlık tarla bitkileri için iyi bir rotasyon bitkisi olduğu bilinmektedir.Bu durumda 2022 yılında başlayan yatırımlarla bir kez daha Samsun için öncelikli ürünler arasında yerini almıştır. Pestisit kullanımının en az olduğu bölgede karbon ayak izi çok düşük ancak şu anki haliyle kenevirin bitmiş bir ürün değil, bir hammadde olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle kenevir üretimi sanayi olmadan artırılamaz. Sanayiye dayalı olduğunda üreten il ve ülke ekonomisine katma değer sağlar.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu