Sağlık

Yaz güneşinin saçlarınıza zarar vermesine izin vermeyin.

Güneşin, denizin ve özellikle tatil havasının üzerimizdeki olumlu etkilerine rağmen yaz ayları saçlar için yıpratıcı bir mevsim olabiliyor. Gerekli önlemler alınmazsa, özellikle açık renkli ve ince telli saçlara sahip bayanlarda, güneş ışınlarının verdiği zararlar nedeniyle uçları kırılan, elastikiyetini yitiren, parlaklığını kaybeden ve solmuş saçlar kaçınılmaz hale geliyor. Havuzun klorlu suyu da tüm bu zararların katlanarak artmasına neden oluyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasret DicleBu nedenle yaz aylarında cildimiz kadar saçlarımızı da güneş ışınlarından korumaya özen göstermemiz gerektiğini belirterek, “Saçlarımızın tahribatını en aza indirgemek için yaz ayları arasında güneş altında kalmaktan kaçınmalıyız. Ultraviyole ışınlarının yeryüzünde en dik olduğu saat 11:00 ve 15:00’de şapka, atkı gibi aksesuarlarla korunmak büyük önem taşıyor.Bunlara ek olarak UV filtreli saç bakım ürünleri kullanmak, kozmetik işlemlerden kaçınmak ve nemi korumak için bu mevsime özel saç ürünleri seçmek dikkat etmemiz gereken en önemli kurallardandır. Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasret Dicle,  yazın   saçlarımızın yıpranmaması için almamız gereken önlemleri anlattı; değerli teklifler ve uyarılar yaptı!  

Şapkanızı veya atkınızı mutlaka takın!

Yaz aylarında ‘ultraviyole ışınlarından korunma’ denilince akla cildimizi korumak gelir. Ancak güneşin zararlı ışınlarına karşı saçlarımızın savunmasını da ihmal etmemeliyiz. Saçlarınızı ultraviyole ışınlarından en iyi şekilde korumayı sağlarken güneşe çıkarken kullanacağınız şapka, atkı gibi aksesuarlar da cabası. Özellikle deniz ve havuz kenarlarında bu tarz aksesuarları takmayı alışkanlık haline getirin.

Saçınızı ağartmayın!

Saçlarınızı boyatıyorsanız yazın koyu renkleri tercih etmenizde fayda var. Çünkü koyu renkli kalıcı saç boyaları, ultraviyole ışığı zayıflatan ve saç telindeki proteinin zarar görmesini azaltan pasif bir foto filtre görevi görür. Boya molekülü ışığın gücünü emer ve koruma sağlar. Bu nedenle saç boyasının rengi ne kadar koyu olursa boya tarafından o kadar fazla ışık koruması sağlanır. Ayrıca saç tellerinin doğal ışıktan korunması melanin pigmenti ile gerçekleşir. Melanin ultraviyole ışınları ile parçalandığında güneş ışınlarının saça en değerli zararı olan foto ağartma meydana gelir. Foto ağartma, oksidasyon nedeniyle sararmış saçlarda özellikle belirgindir. Bu nedenle yaz aylarında saçı ağartma ve açık renklere boyama işlemlerinden kaçınmalısınız.

Aşındırıcı kozmetik işlemlere sahip olmayın

Günlük hayatımızda yanlış tarama, saç boyamak için kullanılan oksidatif renklendiriciler, perma veya kalıcı düzleştirme işlemleri gibi saç sağlığımızı olumsuz etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerden sonra saç hasarı; Kırılma, parlaklık ve renk kaybı, uçlarda kırılma ve elektriklenme şeklinde kendini gösterir. Güneş ışınlarından zarar gören saç proteinleri nedeniyle saç telinin çekme mukavemeti azaldığı için saç taranırken, gerdirilirken ve şekillendirici uygulamalar yapıldığında saç tellerinin kırılma riski daha yüksektir. Bu nedenle yaz aylarında saçları yıpratan etkenlerden uzak durmak ayrı bir değer taşır.

Kaplıcalardan uzak durun

Yaz aylarında buhar banyosu, hamam ve sauna kullanımı, sıcak su ile uzun süreli ve periyodik duşlar ve sıcakta kullanılan kurutucular saçlarda belirgin yıpranmalara neden olur. Bu dönemde ortam ısısının saçlarınızda oluşturduğu buharlaşmayı artırmamak için kısa süreli ılık banyoları tercih edin ve saçlarınızı doğal ortamda kurumaya bırakın.

Saçı nemlendiren şampuanları tercih edin

Denizin tuzlu suyu ve havuzun klorlu suyu nedeniyle yaz aylarında saç tellerinin kuruduğu aşikardır. Bu nedenle yaz aylarında nemlendirici özelliği olan şampuan ve saç kremleri kullanmak da dikkat etmeniz gereken bir diğer değerli kuraldır.

Yoğun nemlendirici maske önemli!

Yaz aylarında saç telleri çok kuruyabileceği için yoğun nemlendirici maskeler ve durulama gerektirmeyen nemlendirici saç yağları bu sezonun vazgeçilmezi olmalı. Haftada bir kez saçınıza nemlendirici maske uygulamayı unutmayın.

UV filtreli saç bakım ürünleri kullanın

Saç boyalarının yanı sıra saçlara bir ölçüde hafif koruma sağlayabilen çeşitli saç bakım ürünlerinden de faydalanabilirsiniz. Bu çalışmaların başında ise UVB ve UVA güneş koruma faktörleri eklenmiş saç kremleri, maskeler, şekillendirici jeller ve saç spreyleri geliyor. Ayrıca boyalı saçlar için tasarlanan saç bakım formülasyonlarına, özellikle UVA ışınları boyalı saçların rengini değiştirdiği için saç boyasının ömrünü uzatmak amacıyla güneşten koruyucu maddeler eklenmiştir. Dermatoloji Uzmanı Prof. kafasında iplikçik. “Yalnızca bu ürünlere güvenmek için yeterli veriye henüz sahip değiliz.”

Saçınıza gereğinden fazla şampuan uygulamayın!

Yazın daha çok terlediğimiz için saçlarımızı sık sık yıkamamız gerekebilir. Ancak her yıkamada sık sık şampuanlarsanız zaten sıcaktan nemini kaybetmiş saç tellerinizin daha çok yıpranmasına ve daha da önemlisi saç derisinde kuruluk ve kepeğe neden olabilirsiniz. Bu nedenle, temel yapısına zarar vermemek için saçınızı günde bir kereden fazla şampuanlamaktan kaçınmalısınız.

Havuzda bone kullanın ve dışarı çıktığınızda hemen durulayın.

Düzenli olarak klora maruz kalmak saçı kuru ve kırılgan hale getirir. Ancak boyalı saçlara en değerli zararı yüzme havuzları verir, çünkü klor saçın rengini değiştirebilir. Bunu önlemenin en iyi yöntemi havuzu kullanırken bone takmak. Yüzdükten sonra saçınızı hızlı ve düzgün bir şekilde temiz su ile durulamak her zaman iyi bir fikirdir.

Bitkisel özlerin takviyelerini alabilirsiniz.

Bitkisel özlerdeki antioksidanlar saçlarımızı yazın olumsuz etkilerine karşı koruyabilir. Durulanmayan saç kremlerine eklenen antioksidan güçlü enginar özü (Cynara scolymus L.), ultraviyole ışınlarına maruz kalan saç tellerini yağ ve protein bozulmasından koruyabilir. Ayrıca pirinç özü (Oryza sativa L.) saçın kopma mukavemetini artırırken, tanen açısından zengin nar özü (Punica granatum L.) boyalı kızıl saç renginin güneş ışığından dolayı solmasını engelleyebilir. Yapılan çalışmalarda; Bir antioksidan molekül olan quercetin gibi yüksek düzeyde flavonoidler içeren hanımeli özü (Lonicera japonica Thunb.) ve çay için de benzer sonuçlar gözlemlendi.

Güneş saçlarımıza nasıl zarar verir?

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasret Diclezararlı ultraviyole ışınlarının saçlarımıza nasıl zarar verdiğini açıklıyor:

  • Saç telleri protein ve yağların dizilişinden oluşan karmaşık bir yapıdır ve rengini tıpkı ciltte olduğu gibi melanin pigmentinden alır. Yazın şiddetli bir şekilde yeryüzüne ulaşan ultraviyole ışınları saçın bu üç temel unsuruna zarar verir. Saçın yapısındaki yağlar ışınların emilmesiyle zarar gördüğünde parlaklık azalır.
  • Ayrıca yaz mevsiminde yüzde 10 ila 15 oranında sudan oluşan saç tellerinde bir yandan yüksek ısı nedeniyle buharlaşma, diğer yandan da hava nedeniyle su çekilmesi sonucu belirgin bir nem kaybı yaşanır. diğer yanda tuzlu deniz suyundaki yoğunluk farkı. Havuz kullanımındaki klorlu su tüm bu zararları katlanarak artırır. Bundan sonra saçta belirgin bir kuruma olur.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu