Haber

Koray Aydın ‘yağma yok’ dedi… İşte 1999 Gölcük depreminin feci manşetleri

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen ve Türkiye’nin 11 ilinde ağır tahribata yol açan depremlerin ardından kamu otoritesini zayıflatmayı amaçlayan söylemler” şımartmak ” tartışması devam ediyor. Tek tek olaylar üzerinden algı operasyonu yapan çevreler, geçmişteki hatalarını da bu şekilde örtmeye çalışıyor.

1999 Gölcük depreminde hükümetin aciz olmakla eleştirildiği Bayındırlık ve İskan Bakanıydı. İYİ Parti Siyasi İşler Lideri Koray Aydın1999 depreminde yağma olmadığı tezi gündemde.

ARŞİV HATIRLA

1999 depreminde yağma olmadı. Tek bir gazete makalesi bulamazsınız “Dönemin gazete haberleri Koray Aydın’ı yalanlıyor. Yağmacılara karşı güvenlik güçleri emrini vurverildi, cesetler soyuldu, depremzedelerin konutlarında Çalınmasıparmaklarda ve bileklerde değerli mücevherlerle cesetlerin kolları kesiliryakalanan yağmacılar hırpalandı, bazı vurularak öldürüldüBu tür olayların gazete kupürleri arşivlerdedir.

Depremin ilk haftasında yaşananları yansıtan 17 haber, Gölcük depreminde yağma gerçeğini gözler önüne seriyor. Yeniakit gazetesinden Sebahattin Ayan’ın haberine göre yağma rezaletleri yaşandı. 17 Ağustos 1999 Gölcük depremiyle ilgili öne çıkan gazete haberleri şöyle sıralanıyor…

HER GAZETEDE YAĞMA HABERLERİ

  • 21 Ağustos 1999 Hürriyet: gazete” yağmacıyı yenmekhaberiyle okuyucularının karşısına çıktı.

  • 21 Ağustos 1999 Sabah: Gazetenin 2. sayfasında “ vicdansız yağmacı” başlıklı haberde, ‘İzmit’teki depremzedeler için Türkiye’nin çeşitli illerinden gönderilen gıda yardımını üç kardeş yağmalarken yakalandı’ haberiyle aile boyu hırsızlık bildirildi.

  • 21 Ağustos 1999 Milliyet: 12. sayfada yayınlanan haberde “ yardım hırsızları“Dünyanın dört bir yanından deprem bölgesine yardımlar yağarken, fırsatçı liderler açlıktan ölmeye mahkum insanların ekmeğini çalarken yakalandı”.

  • 21 Ağustos 1999 akşamı: Gazetenin 11. sayfasında “ Deprem bölgesini yağmalamak için ekip kurdular” başlıklı haberde, Samsun ve Kocaeli’den 30 kişilik yağmacı grupların geldiği bildirildi.

  • 22 Ağustos 1999 Radikal: 9. sayfada yayınlandı” Şimdi ceset hırsızları ” başlıklı haberde şöyle deniyor: “Dünyanın dört bir yanından deprem bölgesine yardım yağarken, daha önce tahliye edilen fırsatçılar şimdi de cesetlerin parmaklarını ve kollarını keserek altın yüzük ve bilezik çalıyorlar. Boş evlere de giren hırsızlar, gönderilen yardım malzemelerini almaya çalışıyor.”

ÇEKİM SİPARİŞİ BİLE

  • 22 Ağustos 1999 Milliyet: “ ateş emri” – “ ölü soyguncular ” başlıklı haberde, “Adapazarı ve Düzce kent merkezi başta olmak üzere halkın enkazdan çıkarılmasının ardından harekete geçen yağmacılara karşı güvenlik güçleri önlem alarak güvenli bölgelere yerleştirildi. Deprem felaketinden en çok etkilenen bölgelerden biri olan Adapazarı’nda son iki günde şikayetlerin artması üzerine polis ve askerlere yağmacıları 3 kez uyarmaları, aksi takdirde bu gruplara karşı silah kullanacakları talimatı verildi.

  • 22 Ağustos 1999 Hürriyet: Gazetenin 9. sayfasında deprem bölgesinde yağma olaylarına karışan hırsızların TCK’nın 495, 496 ve 497. maddelerine göre 10 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği yazıyor.

  • 22 Ağustos 1999 akşamı: “Yağmacılar suçüstü yakalandı“Deprem bölgelerine gönderilen temel gıda maddelerini yağmalayan 3 kişi, Gebze Emniyet Müdürlüğü ekiplerince suçüstü yakalandı.”

EVLERDE BULUNAN

  • 23 Ağustos 1999 Yenişafak: “ bu kadar adil olmazdı” başlıklı haberde, depremzedelerin evlerini soymaya çalışan sahtekarların tutuklandığı belirtildi.

  • 23 Ağustos 1999 akşamı: “ Yağmacı olay yerinde infaz” başlıklı haberde, Adapazarı’nda enkaz altından çıkarılan kadın cesedinin kollarını keserek bileziklerini almaya çalışan beyin sarsıntısı celladının, ‘dur’ ihtarına uymadığı ve polis tarafından vurularak öldürüldüğü anlatılıyor. jandarma.

  • 23 Ağustos 1999 Milliyet: Yağma olayları” Felaketin çirkin yüzüşeklinde iletildi.

  • 23 Ağustos 1999 Hürriyet: “ yağmacı uyarısı“Binlerce canın mezarı olan kazayla en çok yağma yapanlara karşı alarm verildi. Yalova’da 2, Adapazarı’nda 2, 5 vicdansız yakalandı” manşetiyle yaptığı haberde.

TUTUKLAMALAR, TUTUKLAMALAR…

  • 24 Ağustos 1999 Hürriyet: 32. sayfada yayınlandı” yağmacılara suçüstü” başlıklı haberde, depremin vurduğu Gölcük’te 6’lı gruplar halinde dolaşan 28 yağmacının tutuklandığı belirtiliyor.

  • 24 Ağustos 1999 Sabah: 27. sayfada yayınlanmıştır” Yağmacılar için gözaltıHaberde bölgeye gelen hırsızların gözaltına alındığı belirtiliyor.

  • 24 Ağustos 1999 Radikal: 6. sayfada” hırsızlara suçüstü” başlıklı haberde, Gölcük’teki depremde hasar gördükleri için boşalttıkları evleri soyanlar suçüstü yakalandı.

  • 25 Ağustos 1999 Sabah: 19. sayfada, “ Cenaze vurguncuları yakalandı” haberi mevcuttur.

  • 25 Ağustos 1999 Radikal: 6. sayfada” Yağmacı ve hırsızı tutuklayınYazıda, “Bolu’nun Düzce ilçesinde bir esnaf fuhuş yaptığı ve karaborsada mal sattığı iddiasıyla gözaltına alınırken, hırsızlıktan bir kişi tutuklandı” denildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu