Ekonomi

Küresel piyasalarda risk iştahı artıyor

ABD borç tavanı görüşmelerinde varılan anlaşma ile risk iştahının artmasının ardından ABD hisse senedi vadeli işlemleri ve Asya hisse senetleri yükseldi.

S&P 500 vadelileri Asya ticaretinde yaklaşık yüzde 0,3 yükseldi. Neredeyse tüm değerli endekslerin yükseldiği Asya-Pasifik Borsaları’nda Japon Topix yüzde 1’in üzerinde artışla başı çekerken, Hong Kong Hang Seng de artış kaydetti.

Geçtiğimiz hafta gelişmiş ülke para birimleri karşısında iki ayın zirvesine ulaşan dolarda hafif hareketler gözleniyor. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0.1 düşüşle 1.245 puan oldu. Asya’daki süreçlerde ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,80 ile yatay seyrediyor.

Petrol haftaya yükselişle başladı. Spot altın, riskli varlıklara olan talebin artmasıyla geriliyor.

ABD’de Anma Günü nedeniyle piyasalar kapalı olacak. İngiltere ve bazı Avrupa ülkelerinde tatil olması nedeniyle herhangi bir işlem yapılmayacaktır.

Piyasaları baskı altına alan düğüm çözüldü

ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin borç tavanı görüşmelerinde Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi lideri Kevin McCarthy ile ön anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Biden Pazar günü gazetecilere anlaşmanın iki taraflı olduğunu söyledi ve “Bu anlaşmayla en kötü krizden çıkacağız. Kongre’nin her iki kanadını da bu anlaşmayı geçirmeye davet ediyorum” dedi.

Anlaşma kapsamında borç tavanı uygulamasının 1 Ocak 2025’e kadar askıya alınması planlanıyor. Buna rağmen Demokratlar, önümüzdeki iki yıl boyunca federal harcamaları sınırlama konusunda anlaştılar. Anlaşma kapsamında savunma harcamaları dışındaki harcamaların yatay bir seyir izlemesi hedefleniyor. McCarthy, Cumhuriyetçilerin yeni anlaşmayı onaylamasını beklediğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu